Trimester Akhir kelahiran

Perkara Yang Wajib Di Trimester Akhir

trimester 3Haa… sebaik sahaja ibu hamil memasuki trimester akhir bermaksud semakin dekatlah saat-saat hendak melahirkan Si Comel. Waaa.. tak sabarnyaa :).  Ketika ini selain penjagaan kesihatan dan pengambilan makanan perlu lebih diberi perhatian, bakal ibu juga perlu ada senarai perkara yang wajib di trimester akhir (ketiga) kehamilan. Apa perkara2 tersebut? Jom tengok. :).

So, perkara-perkara yang wajib di trimester akhir ialah:

  • Study bagaimana hendak menyusukan baby  blogger-image-625945868

Sebagai bakal mommies tentu anda mahu berikan yang terbaik kepada bayi anda kan. Jika berazam untuk memberikan susu ibu secara eksklusif, mulalah belajar pelbagai panduan penyusuan daripada kawan-kawan yang berpengalaman selain banyak membaca dan mencari info dari mana2 buku.

  • Memilih doktor untuk menyambut kelahiran

Tidak kira lah apa sekali pilihan hospital bersalin anda, diharap semuanya dapat memenuhi kehendak dan keupayaan anda dalam melahirkan Si Comel kelak.

  • Packing beg ke hospital

Jangan lupa ya para mommies di luar sana, mengemas barang keperluan ibu dan anak untuk dibawa ke hospital. So, beg itu nanti kita simpan  dalam kereta bagi memudahkan mommies ketika menghadapi saat kecemasan ke hospital pada bila-bila masa.

  • Membasuh pakaian bayi

Segala pakaian dan segala keperluan Si Comel yang baharu dibeli pastikan dibasuh bersih terlebih dahulu sebelum dipakai oleh bayi. So, pastikan anda membersihkannya di awal trimester ketiga kerana mana tahu anda bersalin awal daripada tarikh jangkaan bersalin. 😀 Or kalau dah tak larat sangat haa ini lah masanya para mommies minta tolong hubby masing2 tolong basuhkan.

  • Menghitung jumlah pergerakan Si Comelman-putting-headphones-belly-his-pregnant-wife-living-room-39932877

Bayi dalam kandungan semakin aktif bergerak. Biasanya doktor akan menyuruh ibu menghitung jumlah pergerakan tersebut dalam sehari mesti melebihi 10 kali untuk memastikan bayi sihat dan selamat. Maka nikmatilah saat-saat manis pergerakan bayi anda yang pasti akan dirindui apabila dia sudah dilahirkan kelak.

Sumber: PaMa.

Kelahiran Si Comel kedunia ialah saat2 yang amat dinanti2 kan oleh para mommies. Betul tak? Jadi selain daripada apa yang saya kongsikan di atas itu, anda juga hendaklah berdoa kepada Allah S.W.T. supaya diberikan kemudahan dan kebaikan buat kita pada hari yang dinantikan ;).

Untuk anda:

Supplemen ketika hamil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s