Tips Memilih & Membeli Kasut Untuk Wanita…

Tips Memilih & Membeli Kasut Untuk Wanita…

 Fall-Wedge-Boots-and-BootieMemilih kasut pun memerlukan skill yang tinggi. Betul tak? Kita kena memilih kasut dari segi keselesaan dan juga kualiti kasut tu. Sebab kalau kita main beli je sebab cantik dan sebagainya tapi tak tahan lama pun tak guna juga kan. So, Jom tengok apa tipsnya. Check it out!

Ok, kenapa tiba2 je post gambar kasut2 cantik ni? haaaaa, ni sbb malam tadi mimpi dihujani kasut2 ni tau takk??? Alaa, kasut yg jd trend zaman strawberry ni ‘boot with wedges’ mcm tu ke nama dia?

Korang mesti minat kasut tu kan?! hehehe…atau mungkin antara jenis2 yang korang minat… Now saja nak kasi tau tips memilih dan membeli kasut untuk wanita…
Orang kata, menggayakan kasut biarlah sepadan dengan usia. Hak hak hak. Begitu juga tak semua kasut sesuai dan selamat buat kita. Ketahui jenis2 kasut yang sesuai dengan bentuk dan juga saiz kaki, serta panduan berguna membeli kasut dengan betul so that kita ni tak merana kesakitan atau asyik perlu menukar dan memulangkannya.
JENIS KASUT
Kitten Heelskitten-heels

Kitten Heels boleh dianggap penyelamat hari  jika anda semua bukan seorang yang suka terlalu berhias. Tumit yang tidak terlalu tinggi sesuai untuk digayakan dengan apa pun jenis pakaian.
Ballet Pumps

ballet

Ballet Pumps pula sesuai buat uols yang gemar mengenakan seluar jean bersama blaus kerana keselesaan tapak kasut itu sendiri yang rata. Kasut ballet ini mula popular setelah bintang Hollywood, Audrey Hepburn memakainya ketika filem Funny Face (1957).
Sneakers
isabel-marant-sneakers
Sneakers atau kasut riadah merupakan kasut sukan yang mesti ada kerana ia membantu mengelak kesakitan dan menyokong keselesaan buat kaki korang apabila berjalan jauh. Masa sekolah2 dan masa kolej suka sangatlah pakai sneakers ni kalau outing. Ha ha ha…Wedges

Source Extracted from Google

Wedges atau kasut baji pula untuk uols yang nak nampak tinggi tetapi berada di dalam keadaan selamat. Jeng jeng jeng, manalah tau kot kot takut terpelecok ke??? Tapak yang tinggi tetapi rata ini memberi perjalanan uols kurang stress berbanding memakai kasut tumit tinggi seperti Stiletto.

Mules
6 inch stiletto heel 609 2

 
Source Extracted from Google

Mules sering menjadi pilihan wanita kerana tampak punya kelas tersendiri. Malah kasut ini sesuai untuk semua majlis sama ada majlis formal, kenduri atau ke pejabat. Bertapak rata atau bertumit di mana bahagian depan ditutup tetapi terbuka di bahagian belakang pasti pernah ada di dalam almari setiap wanita. Woww I like this shoe soo much. Macam ala-ala cerita” Giselle”

PANDUAN BELI

Of course kita perlu memilih saiz kasut yang betul kan. Caranya dengan mengetahui bentuk kaki kita sendiri. Ada yang tapak kaki lebar dan panjang(okay sekarang semua dok tengok kaki masing2 :)). Untuk pengetahuan awak semua, kedua2 tapak kaki kita tak sama kerana ia tidak begitu ketara jika dilihat dengan mata kasar. Biasanya kaki kanan lebih besar (oooh baru tahu kan) dan disebabkan itu, kebanyakkan kasut di jual di kedai mempamerkan kasut kaki kanan. Elak memilih kasut yang ketat dengan menganggap kasut akan longgar apabila kerap pakai dan mudah muat apabila diregangkan.

Pilih kasut yang mempunyai ruang untuk jari2 kaki  apabila sedang berdiri. Apabila membeli kasut, jangan cuba je di depan cermin tetapi cuba untuk berjalan untuk mengetahui keselesaan apabila dipakai kelak. Sebaiknya, beli kasut pada waktu petang kerana saiz kaki akan mengembang pada waktu ini (ini fakta tau). Kalau beli kasut pada waktu pagi, saiz kaki ketika itu adalah kecil dan ini akan menyusahkan kita jugak satu hari nanti.

Ha ni cek habaq mai, kasut cantik jer tak cukup kalau  tak pandai jaga kaki….haaaaa…. Pastikan kuku sentiasa pendek,(islam sendiri suruh kita jaga kebersihan kita kan…) tidak berbau dan tidak mengalami sebarang masalah adalah perkara utama buat wanita if nak jadi lebih yakin saat melangkah keluar dari rumah. *_^

Ada juga yang complain kaki sakit bila berjalan lama kan…balik rumah lenguh la macam2 la….ok klau macam tu mai singgah wardrobe Shaklee kita ni…OSTEMATRIX and ADVANCED  JOINT HEALTH amat disyorkan…saya sendiri ambil osteomatrix bila berhadapan masalah kita kaum wanita ni kan…Ostematrix ni sebenarnya menguatkan tulang2 kita n muscle2 kita bila berjalan banyak lactic acid kat muscle pun terkumpul tu yang sakit tu…auuuuuchh….(revision subjek biologi sikit…hehe)

 

OSTEMATRIX

okay nanti kita cite pasal cara nak juga kulit wajah kita pulak eh…nak jadi macam kulit korea kan…

TILL THEN,..

Advertisements

One thought on “Tips Memilih & Membeli Kasut Untuk Wanita…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s