Sering Mengalami Masalah Senggugut…Punca Dan Cara Mengatasinya

Ramai remaja mahupun golongan dewasa akan mengalami masalah senggugut (rasa sakit atau rasa tidak selesa berikutan kedatangan haid). Memang rasanya sakit. Sesetengah orang merasai sakit yang yang sangat teruk sehingga bergolek-golek.

Punca Dan Kenapa senggugut itu terjadi

Senggugut terjadi disebabkan kontraksi atau pengecutan otot rahim yang berlebihan ketika haid. Pengecutan ini terjadi terutamanya oleh hormon yang kita kenal sebagai hormon prostaglandin. Sebagai mana yang kita tahu, ketika haid, dinding dalam rahim yang tadinya tebal sebagai persedian untuk terjadinya kehamilan, akhirnya disebabkan tidak terjadinya proses pembenihan oleh sperma, maka akan mengalami pemerosotan.
Lapisan tisu yang tebal itu akan dihancurkan oleh tubuh secara biologi. Kematian sel-sel ini secara langsung akan menghasilkan hormone prostaglandin. Maka tidak hairan pada orang yang sedang haid kadar hormone ini memang tinggi. Namun tidak semua orang akan mengalami rasa sakit yang sampai mengganggu aktiviti mereka.Kontraksi yang terjadi akibat dari prostaglandin ini sangat penting untuk memastikan rahim bersih daripada sel-sel yang mati tadi. Tetapi disebabkan kadar prostaglandin yang terlalu tinggi tadi, keluhan senggugut akan berlaku. 

Kenapa ada yang senggugut kenapa ada yang tidak? 

Disebabkan senggugut merupakan penyakit hormonal jadi faktor genetik sangat memainkan peranan. Sekiranya adik beradik anda ada yang senggugut anda mungkin akan mengalaminya juga.
Selain itu terdapat beberapa faktor risiko lain yang dapat meningkatkan kemungkinan seseorang itu mengalami senggugut iaitu haid pertama yang awal, kitar haid yang panjang, merokok, obesiti dan peminum alkohol. Stress emosi yang tinggi dan rehat yang tidak mencukupi dapat mengganggu kestabilan hormon tubuh dan seterusnya mengakibatkan senggugut.
Jadi apa cara yang kita kena amalkan untuk mengelakkan senggugut.
Yang pertama: Melakukan Senaman
 -Amalkan senaman kagel setiap pagi dalam 3 ke 5 minit .
– Semasa baring lapikkan bantal di belakang pinggang dan di ikut dengan sapuan minyak panas seperti balm ke , minyak angin ke dan cuba urut perlahan-lahan dengan kitaran memusing. contoh tangan kiri membuat pusingan ke atas dan tangan kanan membuat pusingan ke bawah secara serentak..Urut perlahan-lahan supaya otot rahim yang aktif mengembang boleh berkurangan.Jadi kesakitan boleh berkurangan.
– Kalau boleh kurangkan atau berhenti dari minum ais sejuk dan bergas tapi perbanyakkan minum air suam.
– Madu juga boleh di amalkan kerana madu nie adalah salah satu pengubat penyakit..

Yang kedua : Mengamalkan Supplemen

Kalau anda rasa anda tidak ada masa untuk melakukan senaman kerana tugas atau kerja harian yang menghalang anda untuk bersenam , cuba amalkan supplemen shaklee. Alhamdulillah sudah ramai yang mencuba dan menunjukkan kesan yang positif.

Supplemen Untuk Merawat Senggugut.

Fungsi

B-Complex

  • Mengandungi vitamin B6, B5 dan B12 yang sangat berkesan untuk merawat dan mengurangkan simptom senggugut.

Ostematrix

  • Mengandungi Kalsium
  • Sebelum haid bermula, paras bekalan kalsium dalam badan kita akan menurun dan akan menyebabkan emosi tidak stabil dan lain2 simptom senggugut. Jadi dengan kalsium tambahan masalah senggugut akan dapat diatasi.

Gla Complex

  • Wanita yang mengalami masalah senngugut ini tidak dapat menukarkan asid linolenik dengan baik untuk menjadi Gla; Jadi jangan mengambil Gla tambahan, simptom senggugut akan dapat diatasi.

Untuk pengetahuan anda semua, Jika bajet anda terhad, pengambilan sebotol Gla juga sudah memadai.

TESTIMONI 1 :

Testimonial GLA - Senggugut

TESTIMONI 2 :

testi gla sengugut

Gla bukan hanya untuk merawat senggugut, Malah untuk individu yang mempunyai masalah dengan period yang tidak teratur dan berpeluang untuk hamil bagi yang ada masalah dengan kesuburan KLIK DISINI untuk ke artikel itu.

Berminat dengan Set Senggugut? Hubungi 012-5080250 untuk mengatahui harga dan maklumat lanjut tentang setiap produk di atas.

4 thoughts on “

  1. Assalamualaikum, saya berminat dengan set senggugut ini 🙂 Setiap kali datang bulan mesti diserang senggugut :(. Saya pm akak ye di fb…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s